Jag ville byta från en kvinnodominerad till en mansdominerad bransch och sökte efter något mer permanent. Jag fick arbete som kantsågare på Relicomp efter en sysselsättningskurs för ungefär nio år sedan Sedan 2013 har jag fungerat som huvudförtroendeman. Jag hade olika vikariat som tandskötare i över tio års tid och tröttnade när det inte fanns något fast jobb.

Jag klarar mig bra med pojkarna på Relicomp – här har man bra humor. För närvarande är nio av sammanlagt hundra anställda på hallsidan kvinnor. Arbetskamraterna har alltid varit redo att hjälpa och tagit mig med i gänget. Kvällsskiftena var alltid komiska. Då skämtade vi med varandra på alla möjliga sätt – fast självklart arbetade vi samtidigt. Med en sådan humor orkar man också under dystrare dagar.

Det bästa med kantsågararbetet är att man får arbeta självständigt. Passaren hämtar stycken till oss, vi tittar på ritningarna och viker dem i den form och de mått som ritningarna visar. Arbetet är omväxlande eftersom man får alla möjliga slags delar framför sig under dagens lopp. I det här yrket blir man aldrig fullärd, utan även jag har utbildats på arbetsplatsen. En av de viktigaste färdigheterna är förmågan att läsa bilder och att använda olika mått. Det är också viktigt att man kan programmera maskinerna, som sist och slutligen är den lättaste delen. Naturligtvis är arbetet utmanande ibland. Då måste man fundera på hur det lönar sig att göra en sak, till exempel om stycket har femton vikningar och det kommer sådana stycken som endast kan vikas i en viss ordning.

Relicomp har ett ganska gott rykte, så man söker gärna arbete här. Atmosfären på arbetsplatsen är bra och vi är i en bra ställning genom att vi har ledningen nära – man kan diskutera saker. Också cheferna är lättillgängliga, de är inga ”spöken”. Tillsammans med arbetarskyddsfullmäktige funderar vi till exempel på saker som berör arbetarskydd. I princip är allt bra: alla har den skyddsutrustning de behöver och det har ordnats fler lyfthjälpmedel, även om det förstås alltid finns saker att förbättra.

Jag har inte ångrat att jag bytte bransch. Jag har tyckt om att arbeta här. Arbetskamraterna, atmosfären och humorn på jobbet spelar störst roll för trivseln.

Maria Pietari
Kantsågare, huvudförtroendeman
Relicomp Oy