Halusin vaihtaa naisvaltaiselta alalta miesvaltaiseen ja etsin jotain pysyvämpää. Pääsin Relicompille särmääjäksi noin yhdeksän vuotta sitten työllistämiskurssin kautta. Pääluottamusmiehenä olen toiminut vuoden 2013 alusta alkaen. Tein hammashoitajana yli kymmenen vuoden ajan sijaisuuksia ja kyllästyin, kun vakituista työtä ei löytynyt.

Relicompilla poikien kanssa pärjää ja huumori pelaa tosi hyvin. Naisia meillä on hallin puolella tällä hetkellä yhdeksän kaikkiaan 100 työntekijästä. Työkaverit ovat olleet aina valmiita auttamaan ja ottaneet hyvin mukaan porukkaansa. Iltavuorot olivat aina hupaisia. Siinä tehtiin kaikenlaisia källejä toisille – tottakai töitäkin tehtiin samalla. Sellaisella huumorilla jaksaa vähän synkeämpiäkin päiviä.

Särmääjän työssä parasta on se, että saa tehdä itsenäistä työtä. Passari tuo meille kappaleet, me katsotaan piirustukset ja taitellaan ne piirustusten mukaan haluttuun muotoon ja mittoihin. Työ on vaihtelevaa, sillä eteen tulee erimoisia osia päivän mittaan. Tämmöisessä ammatissa ei ole täydellisen valmis koskaan, vaan minutkin on työpaikalla koulutettu. Kuvanlukutaito on yksi tärkeimmistä taidoista ja se, että osaa käyttää erilaisia mittoja. Tärkeää on myös koneiden ohjelmointi, mikä on loppujen lopuksi se helpoin osuus. Välillä työ on tietysti haastavaakin. Silloin pitää miettiä, kuinka homma kannattaa hoitaa, jos vaikka kappaleessa on viisitoista taitosta ja tulee sellaisia kappaleita, jotka voi taittaa vain tietyssä järjestyksessä.

Relicompilla on aika hyvä maine, joten tänne haetaan mielellään töihin. Meillä on hyvä työilmapiiri ja me ollaan sillä lailla hyvässä asemassa, että meillä on johto tässä lähellä – asioista pystytään keskustelemaan. Myös esimiehet ovat helposti lähestyttäviä, eivätkä mitään ”mörköjä”. Yhdessä työsuojeluvaltuutetun kanssa pähkäillään esimerkiksi työsuojeluun liittyviä asioita. Pääperiaatteessa asiat ovat hyvin: kaikilla on tarvittavat suojaimet ja nostoapuvälineitä on hommattu lisää, vaikka tietysti aina on parannettavaa.

Alan vaihtoa en ole katunut.  Olen tykännyt olla täällä töissä. Työkaverit, työilmapiiri ja työpaikan huumori ovat tärkein osuus viihtyvyydessä.”

Maria Pietari
Särmääjä, pääluottamusmies
Relicomp Oy