Tänä vuonna tulee täyteen 30 vuotta siitä, kun Relicompia edeltänyt Relika Ky perustettiin. No, suurin piirtein – tarkkaa päivämäärää ei ole tiedossa, eikä Relicomp suinkaan syntynyt tyhjästä, sillä sen perustaja Reino Kangas oli tehnyt töitä toiminimellään jo vuosia ennen kuin Relika perustettiin. Reinon missio oli tarjota työtä ja elantoa itselleen ja perheelleen, mutta visio oli sitäkin suurempi. Haaveena oli, että joku päivä liikevaihto olisi 30 miljoonaa markkaa.

Pitkä ja polveileva historia pähkinänkuoressa

Relikan taustalla olivat Reino ja Liisa Kangas – tai Reino, Liisa ja kakarat, kuten nimen myös tulkitaan syntyneen. Yritys aloitti toimintansa Kauhajoella muovi- ja ohutlevyalan alihankintatöillä sekä raskaiden teollisuusjousien valmistuksella. Matka tähän päivään on ollut polveileva niin taloudellisesti kuin operatiivisen toiminnan sijainnin suhteenkin: Kauhajoelta aloitettiin ja Kurikkaan on lopulta kotiuduttu, mutta näiden välissä tehtaita on ollut myös Suolahdessa ja Keuruulla. Talouselämä-lehtikin noteerasi Relicompin kasvuyrityksiä listanneessa taulukossaan vuonna 2002 – vauhtia ja kysyntää siis riitti!

Myyntihaaveitakin jossain vaiheessa oli. Vuonna 2007 Reino kertoi, että on aika myydä Relicomp. Pian sen jälkeen, syyskuussa 2008, kaikki kuitenkin muuttui. Ostajatahon rahoituskokonaisuus kaatui pankissa, ja maailmantaloudessa alkoi näkyä synkkiä pilviä. Talouden hiipumisen vuoksi myös Relicompin asiakastilausten määrä putosi rajusti. Jo vuoden päivät muualla päivätyössä ollut Marko päätti palata Reinon pyynnöstä takaisin yritykseen, tällä kertaa toimitusjohtajaksi. Tammikuussa 2009 työntekijöitä oli lähes 200 – kesäkuun lopussa enää 70. Liikevaihto romahti 19 miljoonasta alle 8 miljoonaan euroon.

Konkurssi oli lähellä, mutta vuosi jäi onneksi vain yrityksen huonoimmaksi. Vuonna 2009 Liisa ja Reino jäivät perheyrityksen arjen toiminnasta pois, ja vuonna 2011 yrityksessä toteutettiin virallinen sukupolvenvaihdos. Lopulta vuonna 2021 yrityskaupassa Tiinan sisarukset siirtyivät pois vähemmistöomistajina ja Relicomp siirtyi sataprosenttisesti Tiinan ja Markon omistukseen. Vuosien mittainen perheomistuksen tiivistäminen oli tehty.

Yrittäjyys muuttaa ihmistä – mitään en vaihtaisi

Ajatus yrittäjyydestä oli aikoinaan molemmille, Tiinalle ja Markolle, vielä vieras. Nämä vuodet Relicompin toiminnassa ovat kuitenkin muovanneet molemmista täysiverisiä yrittäjiä. Vaikka historia on pitänyt sisällään myös todella vaikeita tilanteita, ei kumpikaan vaihtaisi sitä mistään hinnasta.

”Tämä on ollut sellainen koulu, että missään muualla ei tällaista opi. Aikoinaan isäni työskentelemistä katsoessani päätin, että ikinä en yrittäjäksi rupea. Mutta tässä sitä nyt ollaan. Olemme Markon kanssa olleet yrityksen operatiivisessa arjessa mukana vuodesta 1998 eli yli 20 vuotta. Yritys on tietysti itselleni sukupolvien jatkumo, ja minulle on erityisen tärkeää, että sitä jatkumoa kunnioitetaan”, sanoo Tiina.

Molemmat kokevat, että yrittäjyys on niin karaistanut kuin tuonut itsevarmuutta selvitä todella hankalistakin paikoista. Näitä vaaditaankin, sillä luotsattavana on tällä hetkellä 140 työntekijän yritys, jonka liikevaihto vuonna 2021 oli yli 20 miljoonaa – moninkertaisesti sen, mitä Reino aikoinaan visioi.

“Kasvuahan me haetaan koko ajan. Tänä vuonna tavoitellaan 28 miljoonan liikevaihtoa, ja siihen tarvitaan niin tekeviä ja osaavia käsiä kuin robotteja. Tämän hetken suurimpia haasteita on se, että kaikki tarvitsisivat niitä samoja käsipareja. Olemme panostaneet tästäkin syystä vahvasti siihen, että ollaan teknologisesti edellä. Kun moni on jäänyt siihen, että on yksi laserkone ja särmäyskone ja loput tehdään käsin, niin me olemme robotisoineet todella voimakkaasti. Se tehostaa tuotantoa, mutta myös keventää työntekijöiden fyysistä kuormitusta merkittävästi. Kokoonpanossa on käsityötä paljon, koska sinne automatisointiratkaisuja ei vielä ole, mutta sinnekin investoidaan investointimahdollisuuksien tullessa”, avaa Marko tulevia suunnitelmia.

Pitkiä uria ja astetta huolettomampaa arkea

Näiden vuosikymmenten aikana selvää muutosta on nähty myös johtamisen ja työelämän kulttuureissa. Sukupolvet vaihtuvat ja tuovat mukanaan uudenlaisia haasteita ja toimintamalleja. Samalla riveissä ovat edelleen ne samat tutut ihmiset, jotka ovat työskennelleet Relicompilla kymmeniä vuosia. Vaikka koronapandemia aiheuttikin muutamia lisälyöntejä sydämelle ja haastavia tilanteita tehtaalla, on arki kuitenkin pääsääntöisesti tällä hetkellä tasaista – jopa niin tasaista, että sekä Tiina että Marko miettivät välillä, miten tähän kaikkeen on pystytty.

“Kaikki on mennyt kuitenkin lopulta todella luonnollisesti, ja nyt kasvamme kovaa vauhtia. Vaikka välillä on ollut taloudellisesti vaikeita vuosia, niin nyt kaikki on hyvin. Tuntuu älyttömän helpottavalta, ettei taloudellista murhetta enää ole. Ja vaikeistakin tilanteista selviää, kun niihin vain tarttuu. On parempi hoitaa asiat heti alta pois, niin voi taas hengittää helpommin. Etenkin irtisanomiset ovat aiheuttaneet paljon unettomia öitä. Ja aiheuttavat edelleen, mutta kuitenkin realismi on kasvanut siinä mielessä, että niitäkin on välillä tehtävä tilanteiden muuttuessa”, toteaa Tiina vaikeimmista hetkistä.

Monelle Relicomp on kuin toinen koti – eniten Tiinalle ja Markolle. Vaikka mikään ei ole ikinä pysyvää vaan uudistuminen on elinehto, ei se asia muutu miksikään.