Prima Powerin Combi Genius yhdistelmäkoneen toimitus hyväksyttiin tehtaallamme 30.11.2020. Kone on paraikaa testiajossa, mikä on sujunut hyvin. Combi Genius yhdistelmäkone edustaa alan uusinta teknologiaa. Kone tuleekin korvaamaan Relicompin kaksi vanhempaa konetta, sillä siinä yhdistyvät levytyöstökeskuksen ja laserin edut sekä servoteknologian tarkkuus ja säästöt koneen käyttö- ja elinkaarikustannuksissa. Asiakkaille Combi Genius tuo kustannustehokkuutta ja parempaa palvelua, kun yhdessä työvaiheessa pystytään toteuttamaan useita erilaisia menetelmiä asiakkaan tuotteeseen. Koneella ei pelkästään leikata perinteisesti levyä vaan sillä pystytään tekemään myös pieniä taivutuksia, vetoja ja muotoja erilaisia työkaluja käyttäen.

Combi Geniuksen robottipaikat on tuplattu, ja älykäs puskin lyhentää työkalunvaihtoaikaa ja lisää työkalujen määrää revolverissa. Suurin mahdollinen laserteho 4kW tuo lisää leikkuunnopeutta. Koneenkäyttäjien toiveita ja ideoita kuunneltiin ja sen pohjalta lävistyspuolen työkalurevolveri rakennettiin niin, että sinne mahtuu mahdollisimman paljon työkaluja ja asetusaika olisi mahdollisimman nopea. Näin työskentely sujuu tehokkaammin, kun välivaiheiden suorittamiseen käytettävä aika saadaan minimoitua.

Vaikka kone leikkaakin 8 mm asti, otetaan se käyttöön nimenomaan ohuempiin, lähinnä 0,5–3 mm paksuihin levyihin. Uusi yhdistelmäkone työstää ohuemmat osat nopeammin valmiiksi, jolloin kaikkien koneiden kapasiteetit saadaan hyvälle tasolle. Töitä uudelle koneelle on jo tiedossa reilusti. LSR-robotin, revolverin työkalujen ja lyhyen asetusajan ansiosta koneen käyttöaste on maksimoitu, ja sitä voidaan ajaa miehittämättömänä vaikka läpi yön.

Uusi kone edellyttää henkilöstön lisäkouluttamista. Neljä levyosaston työntekijää on parhaillaan koneen käyttökoulutuksessa, jossa he oppivat mm. koneen ohjelmointia ja erilaisten menetelmien käyttämistä. Uuden opettelu ja alan uusimman teknologian käyttäminen nostaa hymyn koneen käyttäjien kasvoille. Uusi teknologia tuo myös terveyshyötyjä henkilöstölle. Kone on huomattavasti hiljaisempi kuin edeltäjänsä, ja lastaus- ja purkurobotit tuovat koneen käyttäjille huomattavaa helpotusta työergonomiaan. Uusi kone on helppokäyttöinen, nopea ja lisää käyttäjän käyttömukavuutta ja siten työhyvinvointia.

– Kun ennen hallissa pauhasivat koneet, nyt siellä pauhaavat työntekijöiden radiot. Se on merkittävä parannus vanhaan. Lisäksi työntekijöitä otettiin mukaan tämän uuden koneen suunnitteluun, joten sen lisäosat on valittu tuotannon tarpeita ajatellen, Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä kertoo.

 

Tuotantokäytössä uusi Combi Genius on joulukuun puolivälissä.