Kun kesälomat lähtivät käyntiin, pääsi uuden FMS-solun asennustiimi täyteen työn touhuun. Hitsaamon muutostyöt käynnistyivät heti kesälomien kynnyksellä heinäkuussa tuotannon hiljentyessä, ja syyskuussa 2022 uusi solu olikin jo hyvässä vauhdissa kohti tavoitenopeuttaan.

Uusi solu noudattaa Relicompin strategiaa, mikä mahdollistaa varautumisen aivan uudenlaisten tuotteiden valmistamiseen myös tulevaisuudessa. FMS-soluprojektin omistaja, tuotantojohtajamme Tero Syrjälä kertookin, että solu on rakennettu pitkällä tähtäimellä. Tulevaisuudessa saadaan mahdollisesti valjastettua useampia työpisteitä hitsaamosta FMS-soluille valmistelutyöhön:

“Olemme pystyneet vastaamaan hyvin kasvavaan kysyntään, ja nyt tämän uuden solun voimin voimme palvella solua useammastakin eri pisteestä. Olemme saaneet monipuolistettua solun käyttöä merkittävästi, joten mahdollisuuksia tulevaisuuden varalle on vaikka mitä.”

Parannuksia etenkin tehokkuuteen, tilankäyttöön ja ergonomiaan

Uusi solu on vanhan solun kanssa identtinen, ainoastaan kätisyys on vastakkainen. Tämä tuo huomattavia hyötyjä paitsi tuotannolle myös huollolle, sillä molempiin soluihin voidaan käyttää samoja varaosia. Niillä voidaan myös valmistaa samoja tuotteita samoilla ohjelmilla. Jos siis toista huolletaan, jatkaa toinen töitä.

Uuden solun asentamisen lisäksi muutoksia tehtiin myös vanhaan. Osittain siksi, että uudelle saatiin tilaa, mutta myös siksi, että tilankäyttöä pystyttäisiin tehostamaan, ergonomiaa parantamaan ja materiaalivirtoja sujuvoittamaan. Nyt uusi ja vanha solu vievät yhdessä vain hieman enemmän neliöitä kuin mitä vanha solu vei aiemmin. Esimerkiksi nosturit siirrettiin katossa kulkeville raiteille, mikä vapautti huomattavasti lattiatilaa ja toi uusia mahdollisuuksia valmisteleville työvaiheille ja -pisteille. Teron mukaan suuri tekijä muutoksessa on ollut myös työturvallisuuden parantaminen.

“Henkilökunnalta tuli selkeä toive siitä, että syöttö- ja purkuporteista saadaan lattiatasoon laskettavat nykyisten kiinteiden portaiden sijaan. Nyt kukin työntekijä voi vaihtaa portin korkeutta sen mukaan, mikä asento hänelle on mukava. Samalla saatiin ratkaisu, jossa tavaraa voidaan tuoda esimerkiksi pumppukärryllä solulle, kun aiemmin siihen tarvittiin aina nosturi tai trukki. Ergonomia ja työturvallisuus ovat parantuneet paljon, mikä on ollut hyvin positiivinen huomio tässä vaiheessa projektia.”

Komponenttipula löi kapuloita rattaisiin, mutta ei voittanut

Aivan ongelmitta ei projekti ei ole sujunut – kuten moni muukin valmistavan teollisuuden yritys on joutunut viime kuukausien aikana toteamaan. Komponenttipulan vuoksi niin projektitiimi kuin FMS-solun toimittaja ovat saaneet tehdä töitä, jotta solu käynnistyisi alkuperäisessä aikataulussaan. Vaikka ihan prikulleen tavoitepäivään ei päästykään, niin kauas ei onneksi jääty.

“Tästä täytyy kyllä antaa kiitosta koko meidän projektitiimillemme, niin erinomaista työtä ovat tässä projektissa tehneet. Välillä komponenttihaasteet näyttivät jo todella pahoilta, mutta yhteistyöllä projektitiimin ja toimittajan kanssa löydettiin sopivat ratkaisut ja välillä kaivettiin komponentitkin maailmalta. Joitain komponentteja puuttuu edelleen, mutta sopivilla ratkaisuilla ollaan saatu kone käyntiin ja tuottamaan”, kiittelee Tero projektiin osallistuneita.

Koko henkilöstö mukana kehittämisessä

FMS-solu on jo kovassa käytössä, mutta kehittämistyötä jatketaan. Solun käsittelylaitteiden nopeutta tullaan kehittämään ja säätämään toimittajien kanssa. Työnkulusta viilataan pois ylimääräisiä työvaiheita niin ihmisiltä kuin laitteilta. Tero kertoo, että itse solun pyörittämiseen liittyviä erilaisia toimintamalleja tullaan kehittämään, jotta saadaan lisää tehokkuutta tuotantoon.

“Tähän henkilöstöltä on tullut jo hyvin ideoita asioista, joita voisimme tehdä. He ovat olleet aktiivisia, ja heidän avullaan pääsemme aina hyvin eteenpäin. Meillä on jatkuva kehittämisen tahtotila. Toki jossain vaiheessa täytyy myös ylläpitää, mutta jatkuvan parantamisen kautta kehitetään solun toimintaa niin laitteiston kuin omien toimintatapojen suhteen.”

Rekrytoinnit käynnissä ja uutta väkeä jo palkattu

Helmikuussa julkaisemassamme jutussa Tero lupaili, että kesälomien jälkeen, kun uusin investointi on pyörimässä, on jälleen aika rekrytoida uusia osaajia Relicompille. Jo nykyisellä vauhdilla uusi FMS-solu on nostanut tuotantomääriä, ja uusia osaajia onkin jo palkattu. Haku on käynnissä vielä syyskuun loppuun saakka, eli vielä ehtii hakea mukaan tiimiin.

“Investointien myötä on henkilöstön määrä pysynyt jatkuvassa kasvussa kilpailukyvyn kasvamisen seurauksena. Jokainen investointi on tuottanut niin paljon, että olemme aina tarvinneet lisää henkilökuntaa vastaamaan noussutta tuotantoa ja kysyntää. Todella hyvin olemme saaneet hakemuksia, eli kiinnostusta meitä kohtaan selvästi on myös työnantajana”, kertoo Tero rekrytointien sujumisesta.