Ennen särmäyskoneen käyttö oli käsityötä. Piti säätää, ruuvata ja veivata käsin. Liikkuvia takavasteita ei ollut. Työ oli paljon hitaampaa, sillä koneet toimivat lyönti kerrallaan, jonka jälkeen piti vaihtaa metallilevyn asentoa. Ne olivat lekahommia. Ennen oli tyyli, että mutkat taitettiin vähän yli, jonka jälkeen kappaletta paukautettiin seitsemän kiloisella lekalla – sitten tuli hyvä.

Tänä päivänä koneet ovat älykkäämpiä ja monipuolisempia, työ hoituu tarkemmin ja nopeammin. Itselle oli merkittävä hetki, kun pääsin käyttämään nykyistä CNC-työkonettani. Vuosi taisi olla joko 2005 tai 2006. Siinä näki, miten tekniikka oli mennyt eteenpäin, etenkin tietokonepuoli. Koneessa oli Windows!

Relicompilla työkalut ja koneet ovat aina olleet hyvät; ne ovat laadun tae. Laatuahan me täältä myydään. Tekeminen on varmalla pohjalla, kun on hyvät koneet, sillä silloin on mahdollisuus onnistua.

Aloitin särmääjän hommat 1980-luvulla Velsan hyttivalmistuksessa, josta minä ja 10 muuta miestä siirryimme Relicompille töihin vanhoina työntekijöinä vuonna 2004. En ollut kouluttautunut alalle, vaan Velsan silloinen työnjohtaja sanoi, että mene sinä tekemään tuota ja katsotaan miellyttääkö työn teko.

Työn olen oppinut 30 vuodessa työtä tekemällä ja työkavereilta on aina voinut kysyä neuvoja, jotta asiat ovat menneet eteenpäin. Meillä onkin särmäysosastolla hyvä henki. Meitä on toistakymmentä tekijää, joista minä taidan olla vanhin. Kaikki tuntee hyvin toisensa ja on ystävällisiä. Työ puolestaan on kiinnostanut vaihtelevuutensa vuoksi. Työ vaihtuu, kun kappale vaihtuu. Sarjat ovat sen verran pieniä, että toistoon ei ehdi puutua.

Jukka Korpinen
Särmääjä
Relicomp Oy