Volter uudisti sähkölaitostuotteensa muotoilun – mekaniikkasuunnittelusta vastasi Relicomp

Omasähkölaitoksia tuottava Volter Oy päätti viime vuonna uudistaa laitteidensa muotoilua. Volter Oy:ssa koettiin keväällä 2014, että yrityksen puuhaketta polttoaineena käyttävien, pienen kokoluokan sähkön- ja lämmöntuotantolaitosten muotoilu kaipasi uudistusta. Insinööripainotteisesti suunnitellut, merikontin tyyliset laitokset aiheuttivat yritykselle suuria kuljetuskustannuksia suuren kokonsa vuoksi. Kustannukset nousivat pinnalle kiihtyneen vientikaupan myötä: viennin osuus liikevaihdosta kasvoi vuonna 2014 jo 80 %:iin.

Viime kevääseen saakka olimme keskittyneet lähinnä itse tekniikkaan. Oli aika saada myös ulkonäkö tekniikan tasolle. Otimme yhteyttä Pinto Designiin, joka suunnitteli meille uudenmallisen laitoksen, Volter Oy:n toimitusjohtaja Jarno Haapakoski kertoo.

Uudelleen muotoiltu laitos sisälsi paljon erikoistyökaluja vaativia ohutlevyosia, minkä vuoksi Volter alkoi etsiä asiansa osaavaa ohutlevypajaa. Tässä yhteydessä Haapakoski sai kuulla kurikkalaisesta Relicomp Oy:stä.

Jo ensimmäisen, viimekesäisen tapaamisen päätteeksi laitoimme Relicompin kanssa mekaniikkasuunnittelun työn alle. Relicomp mietti luonnoskuvien ja päämittojen pohjalta ohutlevypuolen, ja Volter hahmotteli laitoksen rungon, johon sijoiteltiin laitoksen pääkomponentit paikoilleen, Haapakoski kertoo.

Lopulliset suunnitelmat rungosta ja kuoripeltien kiinnityksestä Volter sai Relicompilta.

Laitosten valmistus on nyt Relicompin vastuulla. On hyvä, että Relicomp myös suunnitteli laitoksen, koska heillä oli tietoa siitä, mitä talonsisäisillä konekannoilla on ylipäätään järkevää valmistaa.

Ensimmäinen voimalaitos valmistui lokakuussa 2014. Laitosten tuotanto on lähtenyt hyvin käyntiin, ja niiden tekoon Volter aikookin nyt keskittyä.

Kokonaisuudessaan projekti oli onnistunut. Uusi muotoilu syntyi nopeasti, eikä uudenmallisen laitoksen valmistuksessakaan tarvinnut tehdä kompromisseja. Kaikki sujui jouhevasti aina laitoksen muotoilusta valmistukseen asti, Haapakoski kiteyttää.

Relicompin myyntipäällikön Mika Sorrin mukaan tuote kuvastaa hyvin yhtiön osaamista ja tarjontaa; suunnittelusta ja tuotekehityksestä valmiiseen pintakäsiteltyyn ohutlevytuotteeseen. Tuotteen muodot on valmistettu yhdistäen perinteistä ohutlevytekniikkaa ja numeerista painomuovausta.

Teksti: Organisaatiosanomat, Niina Heikkinen