Suomen kesä näytti tänä vuonna parastaan ja aurinko toden teolla helli lomalaisia. Relicompille aurinko on paistanut jo hyvän tovin ennen kesää. Myynti on vetänyt erittäin hyvin ja kesälomien kynnyksellä pääsimme maksamaan työntekijöillemme historiamme suurimmat bonukset. Näissä merkeissä olikin mukava siirtyä kesälomanviettoon.

 

Jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Relicompin tehdas pidettiin heinäkuussa kolme viikkoa kiinni. Tänä aikana paitsi lomaillaan, myös valmistellaan tehdasta syksyn töitä varten. Laitoshuollollemme kesä onkin aina kiireisintä aikaa. Kaikki huollettavat koneet ja laitteet pitää ehtiä käydä läpi kolmen viikon aikana. Lisäksi hallissamme on huoltotöissä lukuisa määrä ulkopuolisten huoltoyhtiöiden ja konetoimittajien miehistöä.

 

Pientä takapakkia kesän, ja samalla myös syksyn, suunnitelmiin toi uuden koneen toimituksen viivästyminen. Tuotantoon piti tulla kesällä prässäyksen jälkeinen pesukone ja siihen liittyvä robotti. Liitynnät, tilat ja muu automaatio ovat valmiina, mutta itse pesukone puuttuu. Tämä on ensimmäinen kerta, kun meille käy investoinnissa näin, ettei aikataulut pidäkään paikkaansa ja olemme saaneet huomata, kuinka kaikki kortit eivät soljukaan toistensa lomaan saumattomasti. Viivästyksessä on kyse muutamista viikoista, mutta monenlaisia uudelleenjärjestelyitä, aikataulutuksia ja resursointeja se on tuotannossamme aiheuttanut. Merkittävimpänä se, että jouduimme pesukoneen viivästyksen myötä lyykkäämään myös suureen prässiin tulevaa automaatiota. Prässin automaatiota päätettiin siirtää syksyyn, jotta ehdimme suorittamaan pesukoneen käyttöönoton ja ”opettaa” sen automaatiolle ja robotille kaikki tarpeellinen ennen prässin robotin saapumista. Voi olla, että syksyllä on edessä vielä monta rykäisyä tehtaallamme, jotta kokonaisuus saadaan kaikkinensa maaliin.

 

Toimitusvaikeudet tuntuvat olevan koronan myötä yleistynyt ilmiö ja lähes kaikesta ostettavasta materiaalista on ollut pulaa maalis-huhtikuusta lähtien. Puutteet ovat olleet kesälomien päättymisen jälkeen valitettavasti vain pahenemaan päin. Lähes jokaista tilattavaa osaa joudumme varmistelemaan. Tilaukset teemme lähtökohtaisesti aikaisempaan ajankohtaan kuin tarve vaatisi, sillä lähes kaikki toimitukset ovat myöhässä, eikä vahvistuksiin tällä hetkellä pysty luottamaan. Tämä luonnollisesti aiheuttaa lisätöitä ja harmia. Toimitusongelmien lisäksi jännitystä aiheuttaa myös hintojen nousu. Materiaalihinnat lähtivät heti alkuvuodesta isoon nousuun ja tuntuu siltä, ettei korkeinta hintaa olla vielä nähty.

 

Kaikenlaisesta jännityksestä ja kommelluksista huolimatta Relicompin tilanne on kokonaisuutena todella positiivinen. Oma toimitusvarmuutemme on säilynyt jo pitkään 99,9 prosentissa, emmekä ole antaneet koronasta johtuvien häiriöiden kääntää sitä yhtään huonommaksi. Toki välillä on ollut tilanteita, joissa meilläkin on ollut haasteita toimitusvarmuutemme korkean tason pitämiseksi, mutta avoin kommunikointi asiakkaiden kanssa on auttanut.

 

Relicompin vuosi ollut myynnillisesti erinomainen ja myös asiakkaidemme myynti on hyvässä vauhdissa. Heiltä saadut ennusteet tilaustarpeista ennakoivat sitä, että Relicompin liikevaihto on lähestymässä 20M euron rajaa. Tänä vuonna tulemmekin tekemään reipasta kasvua viime vuoteen verrattuna.  Tämä tietysti tietää myös sitä, että Kurikassa sijaitsevalla tehtaallamme tulee olemaan lisäkäsille tarvetta. Tavoitteemme on saada palkattua jopa 20 uutta Relicomppilaista.

 

Tällaisesta lähtökohdasta on oikein mukava aloittaa syksyn työt ja ensi vuoden suunnittelu. Nyt enää odotellaan, että pääsemme taas kasvotustenkin tapaamaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

 

Marko Jyllilä