Prässin automatisoinnin asennukset alkoivat lokakuussa. Nyt, lähes kuukautta myöhemmin, asennukset on pääosin tehty ja robottien ohjelmointi on täydessä vauhdissa.

Relicompin tuotantoa on aiemminkin automatisoitu ABB:n robottien avulla. Nyt nelihenkinen asennustiimimme on päässyt uusien ohjelmistojen äärelle, sillä prässin automaatiossa käytetään Fanucin robottteja. Uutena lisänä prässin roboteissa on nyt myös konenäkö, joka on apuna muun muassa kappaleiden tunnistamisessa, mittojen tarkistuksessa ja laadunvalvonnassa.

Fanucin ohjelmistoon syventyminen aloitettiinkin jo hyvissä ajoin ennen asennusprojektin alkamista Sedun koulutuksessa, ja käytäntö on opettanut vielä hurjasti lisää. Koko prässisoluun on tehtävä noin 30 eri ohjelmointia asiakkaiden erilaisille syvävedettäville osilla. Pohjana ohjelmoinnissa käytetään samaa ohjelmaa, jota hienosäädetään siten, että robotin otteet ovat kullekin osalle sopivat. Tällä hetkellä valmiina on noin 20 ohjelmaa, joten työtä vielä riittää.

Muutaman viikon harjoittelun jälkeen homma alkaa kuitenkin jo sujumaan. “On ollut hienoa, kun on päässyt opettelemaan ihan uutta ja joutunut totisesti rassaamaan aivonystyröitään ohjelmoinnin opettelussa. Myös työpäivät ovat sujuneet tosi vauhdikkaasti, kun on ollut uutta ja mielekästä työtä”, kertoo Matti tyytyväinen hymy kasvoillaan.

Uuden oppimisen lisäksi Tero ja Matti ovat iloisia tiimistä, jonka kanssa automatisointia on tehty. “Prässin robotiikan käyntiinajossa on ollut niin mainio tiimi, että yhdessä opettelu ja pähkäily on tuntunut tosi palkitsevalta”, lisää Tero.

Kuvissa tuotantomme Matti on prässin alkupään lastausrobotin ohjelmoinnin kimpussa ja robotiikkavastaavamme Tero pesulinjan lopussa ohjelmoimassa purkurobottia. Nelihenkisen tiimin muut jäsenet ovat olleet Juho ja Sami.