Kevään tapahtumat ja koronan toinen aalto ovat saaneet monet yritykset lykkäämään investointisuunnitelmiaan. Valmistavassa teollisuudessa toimitusketjut ovat varuillaan, ja tilaukset ulkomailta ovat osin jäissä erinäisten rajoitusten, säädösten ja resurssipulan vuoksi.

Kurikkalainen, ohutlevyteollisuuteen keskittynyt Relicomp Oy jatkaa vahvaa investointivauhtiaan edeltävien vuosien malliin. Viime vuonna yritys hankki Suomen suurimman syvävetopuristimen. Tänä vuonna se investoi Prima Powerin uuteen Combi Genius yhdistelmäkoneeseen, joka vahvistaa etenkin yrityksen laatutasoa ja parantaa lopputuotteiden tasalaatuisuutta.

Combi Genius vahvistaa laatutasoa ja parantaa työhyvinvointia

Uusi Combi Genius yhdistelmäkone 4kW kuituresonaattorilla edustaa teknologiansa kärkeä kansainvälisellä mittapuulla. Kone korvaa Relicompin kaksi vanhempaa konetta, sillä siinä yhdistyvät levytyöstökeskuksen ja laserin edut sekä servoteknologian tarkkuus ja säästöt koneen käyttö- ja elinkaarikustannuksissa. Robottipaikat on tuplattu, ja älykäs puskin lyhentää työkalunvaihtoaikaa ja lisää työkalujen määrää revolverissa. Suurin mahdollinen laserteho tuo lisää leikkuunnopeutta. Työkalurevolveri käytiin läpi useamman konekäyttäjän kanssa, jotka esittivät näkemyksensä siitä, miten siitä hyödyttäisiin eniten. Keskustelujen pohjalta lävistyspuolen revolveri rakennettiin siten, että sinne mahtuisi mahdollisimman paljon työkaluja ja asetusaika olisi mahdollisimman lyhyt.

Vaikka kone leikkaakin 8 mm asti, otetaan se käyttöön nimenomaan ohuempiin, lähinnä 0,5–3 mm paksuihin levyihin. Jo käytössä olevilla lentävän optiikan lasereilla työstetään paksumpia levyjä. Uusi yhdistelmäkone työstää ohuemmat osat nopeammin valmiiksi, jolloin kaikkien koneiden kapasiteetit saadaan hyvälle tasolle. Töitä uudelle koneelle on jo tiedossa reilusti. LSR-robotin, revolverin työkalujen ja lyhyen asetusajan ansiosta koneen käyttöaste on maksimoitu, ja sitä voidaan ajaa miehittämättömänä vaikka läpi yön.

Uusi teknologia tuo terveyshyötyjä myös henkilöstölle. Kone on huomattavasti hiljaisempi kuin edeltäjänsä, ja lastaus- ja purkurobotit tuovat koneen käyttäjille huomattavaa helpotusta työergonomiaan. Uusi kone on helppokäyttöinen, nopea ja lisää käyttäjän käyttömukavuutta ja siten työhyvinvointia.

– Kun ennen hallissa pauhasivat koneet, nyt siellä pauhaavat työntekijöiden radiot. Se on merkittävä parannus vanhaan. Lisäksi työntekijöitä otettiin mukaan tämän uuden koneen suunnitteluun, joten sen lisäosat on valittu tuotannon tarpeita ajatellen, Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä kertoo.

Yrityksiä kiinnostavat nyt tuotannon kotiuttaminen Suomeen ja ympäristöystävälliset laitteet

Vaikka kysyntä sakkasi keväällä, on tilanne alkanut piristyä. Yritykset etsivät nyt ratkaisuja, joilla ainakin osa tuotannosta voidaan kotiuttaa Suomeen. Odotettavissa onkin, että kysyntä kasvaa voimakkaasti, kun tilanne tasaantuu ja yhteydet maailmalla avautuvat.

– Olemme investoineet vuosittain ainakin miljoonan uusiin laitteisiin ja ratkaisuihin, ja aiomme pitää rohkean investointilinjan vastaisuudessakin. Kun vertaa kone- ja laiteinvestointejamme muihin kilpailijoihin, niin kokoluokkaamme nähden investoimme todella paljon. Jokainen investointi on panostus laatuun ja entistäkin monipuolisempaan palveluun, kuvailee Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä yrityksen investointilinjaa.

Jyllilän mukaan investoiminen kannattaa nyt, jotta koneisto on täydessä kunnossa tilanteen piristyessä ja asiakkaiden tarpeisiin voidaan vastata. Kyselyitä uusilta asiakkailta on jo tullut. Prima Powerin kotimaan myyntijohtaja Mikko Fiskaali on asiasta samaa mieltä:

– Miestyövuoden hinta on korkea kaikissa läntisissä teollisuusmaissa, joihin Suomikin kuuluu. Uudet teknologiset ratkaisut yhdistettynä korkeaan automaatioasteeseen tuovat kilpailukykyä yrityksille, jolloin voidaan uskottavasti kilpailla ohutlevyalihankinnassa myös kansainvälisesti. Tällaisten investointien avulla yritysten laatutaso ja tehokkuus paranevat, ja ne pystyvät vastaamaan entistä suurempiin ja monimutkaisempiin tilauksiin.

Prima Powerin laitekehityksen keskiössä ovat jo vuosia olleet ratkaisut, jotka hyödyttävät niin ympäristöä kuin yritystäkin. Investointi uuteen laitteeseen on siis samalla investointi ympäristöön, mikä auttaa yrityksiä myös saamaan hankinnoilleen paremmin rahoitusta. Servotoimiset koneet, jollainen Relicompin uusi yhdistelmäkonekin on, korvaavat nyt vanhoja, hydraulisia laitteita markkinoilla vauhdilla.

– Uudet koneet ovat äärimmäisen helppokäyttöisiä ja nopeita, mutta myös hiljaisempia, mikä parantaa asiakaskokemusta koneen käyttäjien osalta, Fiskaali toteaa uuden ja vanhan koneen eroista.

Kansainvälisillä markkinoilla paikallisen yhteistyön merkitys korostuu

Suomi muodostaa noin 5 % osuuden Prima Powerin globaalista työstökonemarkkinasta. Suurin osa kotimaisista asiakkaista toimii Uudellamaalla ja Turun seudulla. Onkin harvinaista, että asiakas löytyy samasta maakunnasta. Tällä yhteistyöllä juuret kuitenkin yltävät jo 90-luvulle.

– Prima Power on tehnyt yhteistyötä Relicompin kanssa jo pitkään. Relicompin tarve oli hyvin tiedossa, joten oli hienoa tarjota heille ratkaisu, johon päädyttiin lopulta investoimaan. Tässä samassa yhteydessä sovimme ohutlevytuotannon konsultoinnista, jonka tavoitteena on analysoida ja kehittää tuotannossa mahdollisesti olevia kehityskohteita. Tarkoitus on tukea Relicompin kattavaa palvelutarjontaa ja vahvaa kilpailukykyä, ja Prima Powerilta löytyy osaamista mm. tehdaslogistiikan ja tuotannon oikeanlaisen kuormittamisen suhteen. Uskomme, että saamme yhteistyössä vietyä kilpailukykyä eteenpäin, toteavat Jyllilä ja Fiskaali.

Konehankinnoissa paikallinen yhteistyökumppani onkin tärkeä voimavara, joka korostuu etenkin uusien laitteiden käyttöönotossa ja huollossa.

– Tärkeimpiä hyötyjä ovat olemassa oleva osaaminen, henkilökunnan kouluttaminen ja helposti tavoitettavissa oleva huoltopalvelu suomen kielellä. Olemme saaneet apua ongelmatilanteisiin nopeasti, ja koulutus on ollut perusteellista. Näin keskeytykset tuotannossa jäävät mahdollisimman vähäisiksi, toteaa Jyllilä ja jatkaa:

– Kaikki, mitä pystytään ostamaan kotimaan markkinoilta, ostetaan. Etenkin nyt, kun tilanne maailmalla on mitä on, on tärkeää investoida Suomeen. Omalla kielellä toimiminen on merkittävä etu tilanteissa, joissa henkilökuntaa koulutetaan, kone vaatii huoltoa tai tarvitsemme tietoa nopeasti. Suomenkielinen huolto ja palvelu myös pienentävät huomattavasti työntekijöiden kynnystä ottaa omatoimisesti yhteyttä huoltoon. Koneiden käyttöaste pysyy korkeana ja takaisinmaksuaika mahdollisimman lyhyenä.

 

Kuvassa Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä, Prima Powerin kotimaan myyntijohtaja Mikko Fiskaali sekä Relicompin tuotantopäällikkö Tero Syrjälä investointipäätöksen jälkeen.