Kun robotiikkavastaava Tero Lahti-Kala aloitti Relicompilla vuonna 2004, oli hitsaamossa ainoastaan yksi robotti. Hitachi-merkkinen robotti teki töitä tuolloin vielä aika harvakseltaan, sillä hitsattavat kappaleet ja sarjakoot olivat melko pieniä.

Vuonna 2006 tuotantomäärät ja kappaleiden koot alkoivat kuitenkin kasvaa, joten robotteja tarvittiin kipeästi lisää hitsaamoon. Niinpä vanha Hitachi sai jäädä eläkkeelle ja sen tilalle tuli kaksi uutta perinteistä robottiasemaa. Tuolloin Relicompilla oli vielä kaksi tehdasta, joten toinen roboteista sijoitettiin Kauhajoelle, toinen Suolahteen. Myöhemmin Suolahden robotti siirrettiin Kauhajoelle, jossa sitä tarvittiin Suolahtea enemmän. Vuonna 2017 hankittiin myös automatisoitu, FMS-järjestelmään yhdistettävä ABB:n hitsausrobotti.

“Tuotantomäärät ja kappaleiden kokoluokat ovat kasvaneet siitä, kun tulin taloon. Tuolloin käsiteltiin sellaista nyrkin kokoista tilkettä paljon. Aloitin itse hommat hitsaamossa hiojana, josta ylenin hitsariksi ja lopulta robottioperaattoriksi. Sen jälkeen tein töitä prototyyppien ja ykköskappaleiden kanssa, kunnes sitten aloitin robotiikkavastaavan hommat. Olin aina parisen vuotta yhdessä työnkuvassa ja sitten prototyyppien kanssa 3-4 vuotta, joten sain hommista hyvän pohjan. Robottien kanssa olen siis saanut tehdä töitä heti alusta asti”, kertoo Tero.

Robotiikkavastaavan töihin kuuluu kokonaisvaltainen robottien toiminnasta ja laitteistosta huolehtiminen. Tero valvoo hitsausrobottien toimintaa ja lopputuloksen laatua, hoitaa laitteiden huollot ja varaosat tarpeen vaatiessa sekä luo roboteille ohjelmat ja ylläpitää niitä, jotta ohjelmat ovat aina tuotannon vaatimusten tasalla.

Teron työhön kuuluu myös uusien robottioperaattoreiden kouluttamista: “Edes täysin automatisoituihin robotteihin siirtyminen ei tarkoita sitä, että robotit veisivät ihmisten työt. Raskas ja fyysinen työ kyllä vähenee huomattavasti, mutta ihmisiä tarvitaan syöttämään roboteille puuhaa, tarkistamaan kappaleita sekä ohjaamaan perinteisiä robottiasemia. Yhden hitsausrobotin ympärillä saattaa häärätä useampikin ihminen. Tuo automaattinenkin toimii automaattisesti vain silloin, kun ihmiset on sille syöttäneet tietoa ja ruokaa.”

Tuotantomäärät sekä hitsattavien kappaleiden ja kokoonpanojen suuruusluokat kasvavat koko ajan. Ihmisvoimin niiden käsitteleminen olisi paitsi hidasta myös todella raskasta, joten robotteihin siirtyminen säästää myös ihmisten fyysistä terveyttä. Hitsaamon uusimman robotin pyörityslaite pyörittelee jopa 2 000 kg painavia kappaleita, joten suuremmatkin kappaleet voidaan hitsata kustannustehokkaasti. Ilman robottia tämän kokoista kappaletta käsiteltäisiin nosturilla, mikä on moninkertaisesti kankeampaa ja hitaampaa.

“Pienempiä kappaleita tulee käsiteltäväksi välillä, mutta entiseen verrattuna todella vähän. Tänä päivänä käsiteltävät kappaleet painavat yleensä satoja kiloja. Kahdella perinteisellä robottiasemalla maksimikäsittelykyky on 250 kg, kun taas tämän uusimman FMS-robotin pyörityslaitteen maksimi on 2 000 kg. Yleensä jigin ja hitsattavan kappaleen yhteispaino on siinä 1 000 kg:n nurkilla, joten mahdollisuuksia on enemmän ja siihen jää vielä kasvuvaraakin”, pohtii Tero.

Asiakkaille robotit näkyvät parantuneena palveluna ja tasaisempana laatuna. Hitsausrobotti tekee työnsä aina vakioidun ohjelman pohjalta, joten inhimilliset muuttujat eivät vaikuta lopputulokseen. Uusin robotti jopa lukee RFID-teknologian avulla hitsattavasta kappaleesta koodin ja valitsee oikean ohjelman sen perusteella, joten aikaa ei kulu ohjelman vaihtamiseen. Perinteisissä hitsausasemissa operaattori valitsee ohjelman hitsattavan kappaleen mukaan.

Robotiikkaa hyödynnetään pienemmässä mittakaavassa myös muilla tuotannon osa-alueilla. Levytyökoneilla on kaksi pinontarobottia, ja maalaamossa on kappaleiden pintoihin maalia ruiskuttava Travers. Robottien avulla tuotantoa voidaan tehostaa monella osa-alueella, ja Teron listalla onkin jo monta paikkaa, joissa robotti nopeuttaisi toimintaa. Uusi robotti eräälle toiselle osastolle onkin jo keskustelujen alla, joten voi olla, että neljäs suuremman kokoluokan robotti saapuu taloon yllättävänkin pian.