Relicompin uuden hitsausrobotin voi jättää vaikka yksin yövuoroon

 

Relicompin Kurikan tehtaalle asennetaan parhaillaan uutta FMS-järjestelmään yhdistettyä ABB:n hitsausrobottia, joka on iso harppaus eteenpäin yrityksen automatisaation lisäämisessä. Joulukuun alussa käyttöön otettavan robotin myötä Relicomp pystyy hitsaamaan isotkin yksittäiskappaleet kustannustehokkaasti.

Investointi on Relicompille merkittävä, koska se mahdollistaa kokonaan uudentyyppisten tuotteiden hitsaamisen. Robotin avulla isotkin kappaleet voidaan hitsata entistä tehokkaammin eikä materiaalivahvuus aseta enää rajoitteita. Lisäksi robotin nykyaikaisen teknologian avulla mahdollistuu yhdellä jigiasennuksella laajemmat hitsausalat.

Asiakkaille uusi robotti näkyy parantuneena palveluna. Uuden robotin hitsauslaitteisto on kehittynyttä teknologiaa, mikä tarkoittaa isompia hitsausnopeuksia ja laadukkaampaa lopputulosta.

Uuden hitsausrobotin ansioista meidän ei tarvitse tehdä enää tuotteita varastoon, vaan voimme toteuttaa ne suoraan asiakkaan tarpeeseen. Ennen robotit oli ohjelmoitu tekemään yksittäisiä pitkiä sarjoja, mutta uudella teknologialla voimme tehdä myös pieniä sarjoja kustannustehokkaasti tai hitsata vaikka vain yhden kappaleen, hitsaamon työnjohtaja Tero Syrjälä kertoo.

Hitsaamon työntekijöiden työnkuva muuttuu osittain uuden robotin asennuksen myötä. Robotti vaatii työntekijän valmistelemaan hitsattavat tuotteet optimaaliseen järjestykseen, jonka jälkeen robotin voi jättää työskentelemään miehittämättömänä. Nykyisillä laitteilla eri hitsaustöistä toiseen vaihtamisessa menee noin puoli tuntia, mutta uudella laitteella vaihtoaikaa ei käytännössä ole. Robotti lukee RFID-teknologian avulla hitsattavasta kappaleesta koodin ja valitsee sen perusteella oikean ohjelman.

Tuotantojohtaja Arto Pitkämön mukaan Relicompin pitkän tähtäimen tavoitteena on automatisaation lisääminen, mutta se ei tarkoita työn siirtymistä ihmisiltä roboteille.

Automatisaatio tarkoittaa työnkuvien muuttumista. Itseasiassa uuden robotin avulla varmistamme nykyisten työpaikkojen pysyvyyden ja mahdollisesti lisää työpaikkoja tulevaisuudessa, Pitkämö sanoo.