Asiakkaille järjestettävillä ohutlevypäivillä on Relicompilla jo mittava historia, sillä perinne alkoi jo viime vuosituhannen puolella. Edellisestä ohutlevypäivistä ehti vierähtää useampia vuosia, mutta tänä vuonna asiakkaiden suunnittelijoiden ja Relicompin tuotannon yhteistä päivää vietettiin jälleen. Kymmenkunta Relicompin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Sandvik Mining and Constructionin suunnittelijaa tutustui ohutlevytuotteiden valmistukseen Relicompilla.  

Ohutlevypäivän avainsana on Relicompin hallintojohtaja Tiina Jyllilän ja myyntijohtaja Petteri Perälän mukaan dialogi ja sen kehittäminen. Dialogia käymällä pystytään parhaimmillaan vaikuttamaan suunnitteluun siten, että tuotteen valmistettavuus helpottuu, ja mitattavuus paranee.

”Pohjimmiltaan tässä on kyse toisen työn helpottamisesta. Kun tietoa molemmin puolin lisätään, se kehittää niin suunnittelu- kuin valmistustyötäkin”, Perälä avaa ja muistuttaa, että Relicomp toteuttaa asiakkaan töitä aina alihankkijana, eli suunnittelu tehdään asiakkaan toimesta.

”Mitä varhaisemmassa vaiheessa saadaan keskusteluyhteys suunnittelun kanssa, sitä varmemmin pystytään varmistamaan tuotteen valmistettavuus. Tällöin mahdollisia hankalia kohtia pystytään ratkomaan yhdessä.”

Suunnitteluohjelmistot ovat niin kehittyneitä, että tietokoneen ruudulla osien mittaaminen on valtavan helppoa. Valmiita osia ja tuotteita voidaan mitata valmistuksen jälkeen 3D-mittauksella. Yksinkertaisemmilla osilla omissa valmistusvaiheissaan on kuitenkin edelleen järkevää mitata käsityökaluilla, kuten työntömitalla ja kulmaviivaimella.

”Kun suunnittelijat pääsevät itse näkemään, miten osia tuotannossa mitataan, herättelee se väkisinkin miettimään, miten yhteinen prosessi voisi soljua nopeammin läpi. Yhteinen päivä syventää asiakassuhdetta molemmin puolin ja kynnys yhteydenottoon on huomattavasti matalampi”, toteaa Perälä.

Punaisena lankana itse tekeminen

Suunnittelussa keskitytään usein tuotteen tai osan funktionaalisen puoleen, eli tuotteen pitää palvella käyttötarkoitustaan. Relicompilla tuotetta puolestaan tutkitaan valmistamisen näkökulmasta.

”Kun suunnittelu kehittyy valmistusystävällisemmäksi ja vältetään näin valmistusvaiheessa korjaaminen, saadaan edullisempi ja valmiimpi tuote yhdellä kertaa”, Perälä summaa.

”Ohutlevypäivällä tuomme valmistusta lähemmäs suunnittelijoita. Yhteistyö syvenee, kun suunnittelijat tietävät enemmän meidän maailmastamme ja me tiedämme enemmän heidän. Kokonaiskuva, miten valmistettava osa istuu kokonaisuuteen, paranee.”

Sandvikin suunnittelijat pääsivät myös valmistamaan osan särmäämällä ja hitsaamalla. Relicompin ohutlevypäivissä on ollut alusta saakka punaisena lankana se, että oman talon ammattilainen näyttää ensin, miten työ tehdään. Sen jälkeen vieraita opastetaan työturvallisuus huomioiden tekemään sama itse. Palautteiden perusteella itse tekeminen oli suunnittelijoille hieno juttu ja tarjosi myös onnistumisen riemua.

”Kaikki suunnittelijat osallistuivat käytännön työhön hymyssä suin. Suojavarusteet oli huomioitu ja opastus tehtiin kädestä pitäen – näin varmistettiin, että työ oli turvallista tehdä ja jokainen pääsi kokeilemaan”, Jyllilä kertoo.

Rutistus yhteisen hyvän eteen

Ohutlevypäivät ovat myös kumarrus Jyllilän isän, Relicompin perustajan Reino Kankaan, aloittamalle työlle. Jyllilä kertoo isänsä aikoinaan avanneen polkua toimivalle keskusteluyhteydelle suunnittelijoiden ja valmistuksen välille.

”Isä kävi monesti asiakkaiden luona näyttämässä mallia kädestä pitäen tai haki heitä tuotantoomme katsomaan osien valmistusta. Nyt me olemme jo pitkällä sillä tiellä, että suunnittelijalla on ymmärrystä valmistamisesta ja erilaisista tuotannossamme käytettävistä tekniikoista ja teknologioista. Tuolla pilven reunalla isäni toivottavasti taputteleekin isoja kouriaan yhteen, että hoidamme tätä oikeaan suuntaan”, Jyllilä nauraa.

Jyllilä ja Perälä kuvaavat ohutlevypäivää isoksi, mutta antoisaksi rutistukseksi.

”Ajattelemme tämän olevan yhteistä tekemistä yhteisen hyvän eteen. Kun henkilöstö saa olla mukana tällaisissa asiakaspäivissä, he näkevät työnantajan olevan sellainen, joka haluaa asiakkaankin menestyvän”, Jyllilä kuvailee.

Valmisteluja kevensi se, että Perälä pystyi hyödyntämään päivän suunnittelussa vanhoja materiaaleja.

”Näillä oli mielestäni suuri merkitys päivän onnistumiselle, koska materiaalia ja palautteita oli niin hyvin vanhastaan. Kysyin vierailtamme päivän päätteeksi, että kuka oppi tänään jotain uutta. Jokainen käsi nousi”, kuvaa Perälä päivän onnistumista.

”Mielestäni on paras palaute kaikesta tehdystä valmistelutyöstä ja päivän suunnitellusta, kun parikymmentä vuotta alalla ollut konkarikin nosti kätensä.”

Sandvik Sandvik Group on kansainvälinen korkean teknologian teollisuuskonserni, jonka ratkaisut parantavat asiakkaiden toiminnan tuottavuutta, kannattavuutta ja vastuullisuutta valmistus-, kaivos- ja infrastruktuuriteollisuudessa. Sandvik Mining and Constructionin ja Relicompin yhteistyö on venynyt jo parinkymmenen vuoden mittaiseksi