Heinäkuussa paikan tehdashallista löytäneen uuden L-pöytärobotin kääntöpöydällä saadaan käsiteltyä kappaleita aiempaa paremmin ja näin pystytään tekemään monipuolisemmin hitsauksia.
”Vanhoihin yksiakselisiin pöytiin ei ole voinut kaikkia tuotteita laittaa, koska näiden robottien hitsausasentoa ei pääse säätämään riittävästi. Uusi L-pöytä ratkaisee nyt tätä ongelmaa parantaen samalla niin tuottavuutta, tarkkuutta kuin työturvallisuuttakin”, listaa Relicompin robotiikkavastaava Tero Lahti-Kala.
Relicompin vanhemmat hitsausrobotit alkavat olla viidentoista vuoden iässä. Tässä ajassa robotiikkakin on kehittynyt isoin harppauksin – suunnitelmissa onkin investoida vastaavia robotteja lisää, kunhan tämä on saatu täysillä käyttöön.
”Uusi robotti helpottaa ja monipuolistaa tekemistä huomattavasti, kun robotin saa menemään yleensä tarvittavaan paikkaan ilman ylimääräistä soveltamista”, summaa robotiikan parissa työskentelevä Tommi Aikala.
”Pöydän toisella puolella hitsaa robotti ja toisella puolella operaattori lataa lisää osia jatkuvasti. Näin robotin saa pidettyä koko ajan hitsaamassa.”
Raskas työ robotisoiduksi
Investoinnin ansiosta saadaan robotisoitua raskasta fyysistä työtä. Relicompin vanhempien robottien käsittelylaitteen kyky on 250 kiloa, kun uudessa robotissa vastaava luku on peräti 750 kiloa. Uuden robotin käsittelylaitteen pyörityshalkaisija on 1400 millimetriä.
Uuden robotin käyttöönotto tulee lopulta nopeuttamaan tuotannon läpimenoa, mutta uusia jigejä käyttöönottaessa tuotanto toki hetkellisesti hidastuu.
”Vaikka robotin hitsausvauhti ei juuri eroa käsinhitsauksesta, on hitsausaika lähes kaikissa robotille siirretyissä tuotteissa puolittunut. Tehokkuus saavutetaan hitsauksen sujuvoittamisella, sillä kappaleiden käsittely hoituu robotin avulla ilman erillisiä nostureita”, kertoo Lahti-Kala.
”Laatua parantaa osaltaan myös uuden robotin railonseuranta.”
Robotteja käyttäviä operaattoreita Relicompilla on 13, ja lisää uusia henkilöitä koulutetaan tarvittaessa matalalla kynnyksellä.
”Uusien operaattoreiden kouluttajina ovat pääsääntöisesti toimineet Tommi Aikala ja Petra Westerlund. Hitsaustyötä riittää edelleen myös käsin tehtäväksi – Relicompin hitsaamossa onkin kaikkineen 47 ammattitaitoista hitsaria”, laskeskelee robottihitsauksen työnjohtaja Miikka Metsälä.