Relicomp
Suomeksi In English På Svenska
Staff only

TILLVERKNING AV STÅLKOMPONENTER OCH TUNNPLÅTSFORMNING

Från idé till färdig produkt och produktionsprocess

 

Den senaste teknologin och effektiva metoder i tillverkningen av stålkomponenter står till vårt förfogande. I vår egen produktion tillverkar vi både enskilda delar och stora serier, alltid enligt kundens önskemål, konkurrenskraftigt och lönsamt. 

 

Vår stålhårda servicehelhet omfattar följande affärsområden:

 

Produktutveckling

Vi utför kompromisslöst utvecklingsarbete för att förbättra tunnplåtsteknologins produktivitet, konkurrenskraft, kostnadseffektivitet och kvalitet.

Genom att effektivisera produktionsprocessen kan man uppnå betydande kostnadsbesparingar samt förbättringar i produktens kvalitet.

 

Utvecklingsmål är till exempel:

 • Att minska delar och arbetsmoment genom att ändra strukturen
 • Nya materialval och tillverkningsmetoder
 • Funktionella förbättringar i produkterna
 • Förbättring av delarnas specifikation genom att ändra strukturen och arbetsmetoderna
 • Förkorta genomgångstiderna genom att minska antalet arbetsmoment
 • Förenkla leveranslogistiken

   

  Tryckformning

  Genom tryckformning kan man tillverka prototyper mycket snabbt och producera formade komponenter kostnadseffektivt i små serier. Denna avancerade metod ersätter dyra verktyg och ger fler möjligheter att profilera en produkt.

   

  Relicomp Oy är det enda företaget i Norden som erbjuder sina kunder en numeriskt styrd tryckformningsteknik.

   

   

   

  Djupdragning

  När tillverkningsvolymerna växer lönar det sig att övergå till djupdragningsproduktion, som lämpar sig för stora tillverkningsserier.  Då blir kostnaden för en enskild del som lägst.

   

  Tack vare djupdragningsmetoden kan vi erbjuda omfattande möjligheter till formning av större serier. Man kan även forma produkten så att den blir formstabilare utan att materialtjockleken ökar.

   

   

  3D-lasermätning

  3D-lasermätning ger mycket noggranna mätdokument som stöd för produktutvecklingen, planeringen, produktionen och kvalitetssäkringen.

   

  Vi mäter produkterna genom att skanna in en 3D-modell med en kamera. Den inskannade modellen kan då jämföras med 3D-modellen i planeringsprogrammet. Eventuella skillnader syns då tydligt i form av färger och måttangivelser. 

   

  Produktion

  I våra moderna och rymliga produktionslokaler tillverkar vi såväl små som stora tunnplåtsdelar effektivt. Tunnplåt för oss innebär alla tjocklekar mellan 1och20 mm.

   

  Vår tunnplåtsskärning baserar sig huvudsakligen på laserskärning. Därtill kan vår kombimaskin också perforera, forma och gänga delarna. Vår 3D-laser möjliggör också lasersvetsning av tunnplåtsprodukter.

  Tunnplåtarna böjs till sin form med hjälp av manglar eller kantpressar. Med vår numeriskt styrda mangel kan vi också tillverka böjningar med stor precision.

   

  Svetsningarna utför vi enligt kraven i svetsningsstandarden ISO 3834-2 genom mig/mag-, tig- och robotsvetsning. För återkommande produkter planerar och tillverkar vi vid behov svetsningsjiggar.

   

  Vår maskinpark, som vi förnyar årligen, är ett synbart tecken på att vi kontinuerligt satsar på att utveckla oss själva och våra arbetsmetoder.  Vår verksamhet styrs av kvalitetssystemen ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 och ISO 3834-2. Våra verksamhets- och ledningsprocesser baseras på LEAN-praxis.

   

  Ytbehandling

  Den sista finishen på kundens produkter görs i vårt eget måleri. 

   

  Inför ytbehandlingen förbehandlar vi produkten med den moderna nanobeläggningen Bonderite NT-1. I vår automatiska pulverlackeringslinje behandlas delarna på ett effektivt sätt. Delen hängs upp och leds sedan via förtvätt, avfettning, torkning och pulverfärgsapplicering till ugnen, varefter delen är färdig för montering eller sändning till kund.

   

  Montering

  Vi levererar produkterna färdigmonterade. 

   

  Utöver den mekaniska monteringen ansluter vi såväl pneumatiska som hydrauliska och elektriska komponenter.  Dessutom testar vi att produkten fungerar.